Het nieuwe populaire hout: vurenhout

Vurenhout is het nieuwe populaire hout. Vurenhout is licht, sterk en breed toepasbaar hout. Je kan vurenhout makkelijk bewerken wat een groot voordeel is. Vurenhout kan je voor verschillende dingen gebruiken. Je kan vuren houten balken maken, maar ook planken. Je kan vurenhout dus voor veel dingen gebruiken. 

 

Wat is vurenhout?

Vurenhout, een houtsoort die je wellicht wel kent. Maar wat is vurenhout nou echt? Vurenhout komt van de fijnspa rboom vandaan uit de dennenfamilie. De bomen komen veel voor in noord en centraal Europa. Ook komt de boom veel voor in Noord-Azië. De hoogte van de boom is gemiddeld 35 m en heeft een rechte cilindervormige stam. In Nederland wordt vurenhout veel gebruikt voor verschillende projecten. Dat heeft ermee te maken omdat het hout makkelijk te bewerken is en het houtsoort relatief goedkoop is. De planken, balken en palen zijn dus allemaal goedkoper. Vuren heeft ook een mooie lichte kleur waardoor veel mensen het ook mooi vinden in hun huis. 

 

Hoe ziet vurenhout eruit?

Vurenhout is licht, geelwit en kan ook een roodachtige kleur hebben. Het heeft meestal een zijdeachtige glans. Hoe meer je vurenhout aan het licht brengt, hoe donkerder het hout wordt. De jaarringen van de spar zetten zich zichtbaar af op het hout en zorgen dan voor een rechte nerf. Vurenhout heeft ook zichtbare harskanalen. 

 

Wat kan je met vurenhout?

Vurenhout is een veelzijdige houtsoort. Je kan vurenhout zowel binnen als buiten toepassen. Maar als je het buiten toepast moet je er wel goed opletten dat je het goed behandeld en onderhoud. Je kan met vurenhout bijvoorbeeld erg leuke blokhutten, bloembakken en tuinmeubels maken. Maar ook binnen kan je producten maken met vurenhout. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld planken om dingen op te zetten, kozijnen en kapconstructies. Ook kan je meubels maken met vurenhout. Je kan bijvoorbeeld een tafel en stoelen ervan maken. 

 

De voor- en nadelen van vurenhout

Zoals je misschien al hebt gemerkt zijn er een aantal voordelen aan vurenhout. Dit zijn de voordelen: eenvoudig te bewerken, relatief goedkoop, vurenhout kan goed glanzen, duurzaam en kan voor veel gebruikt worden. Ook kan vurenhout snel drogen en is het minder gevoelig voor scheuren dan andere houtsoorten. Het nadeel van vurenhout is dat vurenhout wel gevoelig is voor schimmel. Daarom moet je vurenhout eerst wel bewerken zodat het hout beschermd is tegen schimmels. Ook is het hout relatief zacht, daardoor kunnen er butsen in het hout ontstaan. Vooral bij verhuizingen of verbouwingen kan er snel een buts in komen. 

Geef een reactie