Dit wil je als aankomende vader weten!

Niet alleen aankomende moeders worden ’s nachts bezweet wakker omdat ze zich zorgen maken over wat komen gaat. Ook aankomende vaders hebben er moeite mee en hebben duizenden vragen over het aankomende vaderschap. Een kindje produceren en op de wereld zetten is één ding maar dan, dan begint pas het echte werk. Jullie kind groot brengen en het laten uitgroeien tot een pracht mens. Hoe je dat doet? Dat is nog het grote mysterie. Zit jij met deze vraag en nog vele anderen? We hebben hier de eerlijke antwoorden.

Word ik een goede vader?

De eerste vraag die door iedere (aankomende) vader zijn hoofd gaat is natuurlijk of hij wel een goede vader wordt. Voor het ouderschap bestaat helaas geen handleiding. Er zijn uiteraard een tal van boeken geschreven en er is genoeg over gesproken maar uiteindelijk is het toch iedereen zijn of haar eigen ervaring. Het ouderschap moet je zelf ervaren en je zult je eigen handleiding moeten schrijven. Vooral bij je eerste kindje zal dit ontzettend spannend zijn. Toch gaat ook jou dit lukken en ben je vanaf de allereerste minuut de vader die jouw kindje nodig gaat hebben. Uiteraard zul je gaandeweg steeds meer leren over hoe je een goede vader moet zijn maar vertrouw vooral op jezelf en op je eigen gevoel. Zolang je dat doet gaat het helemaal goed komen.

Kan ik het kindje wel onderhouden?

Nog iets waar aankomende vaders vaak aan twijfelen is of ze wel genoeg verdienen. Een kindje op de wereld zetten is helaas niet gratis. Het gaat je (behoorlijk wat) geld kosten. Denk maar eens aan luiers, aan voeding, aan een opleiding, aan sport, aan kleding en ga zo nog maar even door. Er is een berekent dat een kind tot zijn 18e levensjaar ongeveer een ton heeft gekost. Bij een meisje is dit zelfs nog meer. Toch kan je het natuurlijk zelf zo bont maken als je wilt. Als je iedere week een nieuw setje kleding gaat kopen zal je portemonnee inderdaad snel leeg lopen. Om toch een beetje inzicht te krijgen in het financiële plaatje kunnen jullie het een en ander op papier zetten. Er zijn ook een tal van websites die een redelijke schatting voor je kunnen maken zodat je tenminste een voorzichtige richtlijn hebt.

Wat moet ik allemaal regelen in de eerste periode?

Tijdens de bevalling en de kraamtijd gaat er een hoop gebeuren. Jullie leven zal tijdelijk veranderen in een flinke rollercoaster. Er moet dan ook het een en ander geregeld worden en zorg dat je daar op tijd mee begint. Denk aan kraamzorg, kraambezoek maar ook de officiële dingen zoals bijvoorbeeld de erkenning van je kindje, de voogdij en eventueel een testament. Ook willen sommige vaders een vaderschapstest doen zodat ze met 99,99% zekerheid weten dat het kindje ook echt een verwante is.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie