Maak jouw woning winterproof

De winter is weer begonnen en deze week is daarvan het effect goed te voelen. De temperaturen zakken en daarmee gaat iedereen zich warmen kleden. Maar ook voor jouw woning moeten er bepaalde zaken geregeld worden om deze klaar te maken voor de winter. In deze blog geef ik een aantal tips om jouw woning klaar te maken voor de winter.

De leidingen

De buitenkant van de woning zal uiteraard het meeste contact hebben met de winterse invloeden. Zodoende zijn de meeste zaken die voor de winter geregeld moeten worden, aan de buitenkant van de woning. Een van de zaken die voor de winter geregeld moet worden is het afsluiten van het water naar de tuinslang en deze leidingen legen. Als er namelijk water in de leidingen blijft zitten, kan dit water bevriezen als de temperatuur onder de nul graden komt. Dit bevroren water gaat uitzetten en kan ervoor zorgen dat er scheurtjes ontstaan in de leidingen. Deze scheurtjes kunnen er vervolgens voor zorgen dat er een lekkage ontstaat of dat de leiding volledig barst.

De goot

Na het bladval uit de herfst is het mogelijk dat er veel bladeren terecht zijn gekomen in de goot. Dit kan ervoor zorgen dat de goot verstopt raakt en het water zodoende niet (goed) kan weglopen. Als dit het geval is, gaat het water een andere weg zoeken en kunnen er wederom lekkages ontstaan. Ook na een storm is het zodoende belangrijk om te controleren of de goot vrij is van bladeren en afgebroken takken.

In de woning

Ook aan de binnenkant van de woning moet er met het winterse weer rekening worden gehouden. Zo zal, door de koudere temperaturen, de verwarming weer aan gaan. Als de verwarming een lange tijd niet aan is geweest, kan er lucht in de kachel aanwezig zijn. Als er veel lucht in de kachel zit, kan deze niet goed warm worden en kan er zelfs geluid uit de kachel komen. Zodoende is het belangrijk om na het eerste gebruik van de verwarming de kachel te ontluchten. Dit kan met een speciaal sleuteltje worden gedaan. Er moet echter wel opgelet worden dat de lucht die ontsnapt warm kan zijn als de kachel net aan heeft gestaan, Zodoende is het handig om een theedoek of handdoek voor het gaatje te houden en niet je handen. Ook is het in de winter in de avonden sneller donker, waardoor het belangrijk is dat er genoeg lichtbronnen aanwezig zijn. Vooral in de keuken en de woonkamer is dit belangrijk. Heb je niet genoeg licht in de keuken? Kijk dan voor led panelen bij www.besled.nl.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie