Dit jaar examen doen? Wees goed voorbereid

Elk jaar opnieuw is het weer tijd voor de eindexamens. Veel scholieren zijn keihard aan het leren om hun diploma aan het einde van het schooljaar in ontvangst te mogen nemen. Dit gaat vaak alleen niet zonder slag of stoot. Het kan zijn dat je niet zo goed bent in een vak, last hebt van faalangst of concentratieproblemen hebt. Dit allemaal is van invloed op hoe jij jouw eindexamens gaat maken. Ik kan mij nog herinneren hoe moeilijk en spannend het was om examen te doen en daarom wil ik je een paar tips geven om er het beste van te maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt alles zelf doen, maar voor de vakken waarvan je weet dat ze voor jouw iets moeilijker gaan, is examentraining misschien wel beter. Als je de mogelijkheid hebt om hulp te krijgen bij je voorbereiding is het eigenlijk zonde om het niet te doen. Naast examentraining kun je ook proberen om samen te leren. Uit ervaring heb ik geleerd dat het beter is om dit niet met vrienden te doen. Vaak wordt leren voor een examen dan onverhoopt een te gezellige boel. Het laatste wat je wilt is een dag leren vergooien door dit met vrienden te doen. Begin hoe dan ook ver van tevoren met leren, zodat je de tijd hebt om te herhalen! Ook als je examentraining wilt gaan volgen adviseer ik je om ruim van tevoren de mogelijkheden te bekijken.

Je tijd invullen

Ook in de weken voor de tentamens zullen er vast en zeker genoeg leuke dingen zijn om te doen. Bedenk alleen wel dat elk gemist uurtje telt. Daarmee wil ik niet zeggen dat je alle leuke momenten in die periode moet overslaan, want juist ontspanning is op zijn tijd ook erg belangrijk. Maak een planning waarin je aan jezelf duidelijk maakt wanneer je gaat leren, examentraining hebt en wanneer het tijd is om andere dingen te doen. Zo heb je een duidelijk overzicht en weet je zeker dat je leert wanneer je dat moet doen. Onverwachte dingen zijn in deze periode dus niet zo aan de orde, maar dat komt wel weer als je jouw diploma hebt.

En dan is het zover

Je hebt je goed voorbereid en gaat eindelijk de grote zaal in om je eerste examen te maken. Zorg er voor dat je tijdens de examenperiode voldoende slaap krijgt en gezond eet. Neem waar het kan ook een banaan en wat te drinken mee voor tijdens de toetsen. Probeer na je toetsen zoveel mogelijk te ontspannen, zodat je uitgerust de volgende toetsdag in kan.

 

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie